2021. január 20., szerda, Fábián, Sebestyén napja van.
Email:  Jelszó: 

ARCHÍVUM

Ez a régi hidlap.hu szöveges archívuma, amely a 2014. február 12-ig keletkezett cikkeket tartalmazza.
Az itt található anyagok nem feltétlenül tükrözik az új szerkesztőség véleményét.

Átalakul a szentendrei Duna-part

2007-06-19 14:12:36


Mólók és víziszínpad nyúlnának be a folyón


Egy közelmúltban lezárult tervpályázat eredményeként hamarosan kiszorulhatnak az autók a folyópartról és a város a mostaninál szorosabban kapcsolódna a vízhez. Az önkormányzat a pályázat kiírásakor a Dunaparti Művelődési Központ kibővítésére is várt terveket.

 

  (kép)
Szentendre önkormányzata a Duna-part gyökeres átalakítását tűzte ki célul, és a kiírt tervpályázatra érkeztek is szép számmal látványtervek, javaslatok, de olyan komplex pályamunka nem érkezett, amely minden szempontnak eleget tett volna. Ezért végül két tervezői csapat nyerte el az első helyet, egyikük a Duna-part átalakítását, másikuk a művelődési központ kibővítését oldotta meg jobban. Amennyiben Szentendre városa a nyertes páylázók tervei szerint változtat a későbbiekben a település arculatán, akkor a Dunára kifutó utcák végén mólókat és egy víziszínpadot találunk majd, a folyóparti töltést „lefaragják” és mobil gáttal egészítik ki, hogy a közönség kényelmesen rálásson a Dunára. A ma még

kissé egyhangú korzót többféle burkolattal, zöld szigetekkel, platánsorokkal látják el és apró, intim terek tagolják majd. A művelődési ház a másik tervezőstúdió tervei szerint kávézóval bővül, összekötik a mellette lévő épülettel. Autók értelemszerűen nem közlekedhetnének a hangulatos parton, csak kisbuszok és biciklik, de arról még nem döntöttek, hová vezetik a forgalmat. Azzal kapcsolatos érdeklődésünkre, hogy a tervekből miként lesz valóság, az önkormányzattól azt a választ kaptuk: rendkívüli ülést tartanak hamarosan a témában, és június végére már eldől, milyen módon kezdődhet meg a megvalósítás előkészítése.

• Sz. H.