2019. február 17., vasárnap, Donát napja van.
Email:  Jelszó: 

ARCHÍVUM

Ez a régi hidlap.hu szöveges archívuma, amely a 2014. február 12-ig keletkezett cikkeket tartalmazza.
Az itt található anyagok nem feltétlenül tükrözik az új szerkesztőség véleményét.

Esztergom polihisztorára emlékezünk - 52 éve halt meg Einczinger Ferenc

2012-04-17 13:24:00

Esztergom múlt századi történetének meghatározó alakjára, a Takarékpénztár vezetőjére, Einczinger Ferenc festőre, grafikusra, újságíróra és közéleti személyiségre emlékezünk ma. A polihisztor ugyanis 52 éve, ezen a napon, április 17-én hunyt el. Einczinger Ferenc előtt tisztelegve felidézzük a művész és gazdasági szakember életét.

Esztergom történelmi és kulturális fejezeteinek egyike vitathatatlanul Einczinger Ferenc életét mutatja be. Einczinger Ferenc 1879. augusztus 5-én Esztergomban született, majd 1950. április 17-én szülővárosában halt meg. Az Esztergomi Takarékpénztár főtisztviselője, festőművész, grafikus, közíró, a helyi kulturális élet meghatározó egyénisége, Babits Mihály esztergomi kötődésének baráti segítője volt.

(kép)

A többféle foglalkozása, hivatása közül leginkább festészetét, grafikáit emelte ki. „Húsz éves korom táján, a kilencvenes évek elején falusi környezetben kezdtem igazán szakszerűen festegetni. Ez irányú működésemben általában mindig magam erejére voltam utalva, tájékozatlanságom folytán kiszolgáltatva a nagy ritkán jelentkező művész benyomásoknak. Rajz és festésben első tanult vezetőm Kováts Károly festő volt, ki kenyerét az időben fényképezéssel kereste s a kényszerű elfoglaltsága folytán mondhatni csak mellékesen festegetett. Kijutottam Münchenbe, ahol múzeumok, képtárak, kiállítások bőségét habzsoltam, az akkor még Párizs mellett is virágzó központban. Az eljárások különfélesége mindig érdekelt, átjátszottam a rézkarctól a vakolat felfestésig a litográfiát leszámítva az összes eljárási módokat. Szerettem összecserélni, és egymásra alkalmazni az anyagot és a módot. Így jutottam el a vízfestményszerű áttetsző híg olajfestéshez és a lehető legkevesebb szín alkalmazásához. 1924-től színesedtek meg képeim és váltott határozott irányt rajzmódszerem. A fekete kréta és pasztell felelt meg leginkábba gyorsírásszerű eljárásomnak, ilyenek az első Budapesten kiállított képeim is” – mondta önmagáról a művész.

(kép)

Einczinger Ferenc először 1899-ben állította ki alkotásait Esztergomban „Amateur Kiállítás” néven. „Finom kidolgozott, diszkrét, elegáns színkezelés dolgában előkelő helyet foglalnak el Einczinger Ferenc képei. Egy-egy Mednyánszki hangulat" – írta 1899. szeptember 10-én róla az Esztergom és vidéke 73. számában. Ezt követően hosszabb szünet után újabb „amateur kiállítás” követett, majd a harmincas- és negyvenes években is több Einczinger-tárlat. Művei között több díjazott alkotás, és nem csak szakmai, hanem közönségsikert is aratnak. Nem véletlenül indult útára 1986-tól Einczinger Ferenc posztumusz kiállítása, mely a Balassa Bálint Múzeumban, a Duna Múzeumban, a Sugár Galériában és a Laskai Osvát Antikváriumban is láthat volt.
Nem csak a művészeti életnek, hanem a közéletnek, kulturális eseményeknek is komoly tényezője volt. Különösen fontos ezek között Einczinger Ferenc életének történetében a Babits Mihállyal való barátsága. Einczinger Ferenc komoly társasági életet szervezett a költő és felesége köré, akiket így bevitte az esztergomi értelmiségi körökbe. Leggyakrabban nem is Babits előhegyi villájában, hanem az Einczinger család Bánomi városrészben lévő pincéjében találkoztak. Az összejövetelek kiemelkedő eseménynek számítottak, egy alkalommal például a költő és Einczinger vitát kezdett arról, hogy mi nehezebb, írni vagy rajzolni. A kedélyes, baráti vitából végül verseny lett, amit az alkotók úgy akartak eldönteni, hogy lerajzolták egymást. Közben tréfálkoztak, majd aláírásukkal látták el az elkészült műveket.

(kép)

Az egykori Einczinger-pince legendás része volt az aláírások fala, melyet a korszak jeles képviselői látták kézjegyükkel. Ez lett az alapja a Babits-villa autogramfalának is. Az Einczinger-fal sajnos már nem áll, de azon természetesen helyet kapott egykoron Babits Mihály aláírása is.
Az esztergomi polihisztor születésének 125. évfordulója alkalmából, 2004-ben egy honlap is készült, melyen egyebek mellett művészi és irodalmi tevékenységeit is részletesen megismerhetjük.