2019. szeptember 18., szerda, Diána napja van.
Email:  Jelszó: 

ARCHÍVUM

Ez a régi hidlap.hu szöveges archívuma, amely a 2014. február 12-ig keletkezett cikkeket tartalmazza.
Az itt található anyagok nem feltétlenül tükrözik az új szerkesztőség véleményét.

Szent Borbáláért és a bányászokért Kesztölcön

2009-12-07 14:36:00

Szent Borbála, a bányászok védőszentjének napja alkalmából Bányásznapi megemlékezést rendez vasárnap a kesztölci Hagyományőrző Bányászok szervezete. A község tagjai azonban nemcsak a szénmedence dolgozóinak hagyományos ünnepén tisztelegnek, egy évben ugyanis többször találkoznak a bányászok emlékhelyénél.

A bányásznap nagy múltra tekint vissza, már ugyanis 1951 előtt országszerte tartottak ünnepségeket a bányászok munkájának elismeréseként. Közös megemlékező napot – szeptember első vasárnapját – azonban csak 1951-ben jelöltek ki. A választás azért erre az időpontra esett, mert egyrészt 1919. szeptember 6-án, Tatabányán többen áldozatává váltak egy csendőrtűznek valamint másrészt a dátum meghatározásában közrejátszott az 1950-es bányaszerencsétlenség is. A hagyományokat tiszteltben tartva Kesztölcön is rendszeresen fejet hajtanak az egykori bányászok tevékenysége előtt, általában évente három alkalommal: május elsején, szeptember és december elején. Idén december 6-án, vasárnap Kesztölc Község Képviselőtestülete, a Szlovák Önkormányzat és a Nyugdíjas Bányászok Hagyományőrző Köre invitálja megemlékezésre az együtt érzőket. Az emlékezés 9 órakor misével kezdődik, majd a bányászok és a helyiek a kesztölci sírkertben róják le tiszteletüket negyed 11-kor. A temető Bányászemlékműjénél Vöröskői István alpolgármester, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület tagja mond ünnepi beszédet, majd a jelenlévők megkoszorúzzák a sírhelyet, melynél a megemlékezők a Lencsehegyi Bányában tragikusan elhunyt áldozatokra is emlékeznek, az 1988-as baleset során ugyanis tizenhárman veszítették életüket.

 

(kép)

 

A Hagyományőrző Bányászok nem csak ünnepnapokon találkoznak, de rendszeresen összegyűlnek a bányász emlékhelynél, ahol egyebek között az emléktárgyak közötti múltidézésre is alkalom nyílik – mondta lapunknak Valovics László, a szervezet alapító tagja. A bányász emlékhely temérdek „kincset” rejt: korabeli bányásznapi plakátokat, munkaruhákat, sisakokat, érmeket, jelvényeket, korsókat, fotókat, lámpásokat és tucatnyi bányászattal kapcsolatos tárgyat. Az emlékhely 2005-ben épült meg Valovics László és Kara Lajos ötlete alapján a Lencsehegyi és Aknamélyítő Vállalat nyugdíjas bányászai, a Kesztölci Általános Iskola javára. A bányász szervezet mellett ráadásul bor és pincebarátok Kesztölci Hagyományőrző Nótaköre „Szamorodni” is rendszeresen felelevenítik a bányászhagyományokat.