2019. augusztus 23., péntek, Bence napja van.
Email:  Jelszó: 

Életmód

El ne felejtsük: óraátállítás vasárnap! ·

Az idén március 30-án, vasárnap hajnalban 2 óráról 3-ra állítjuk óráinkat. Magyarországon - az Európai Unió gyakorlatához igazodva - március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás. A több évtizede bevezetett gyakorlattal hazánk egy napi átlagos villamosenergia-fogyasztását spórolhatjuk meg évente.

Defibrillátorokkal szerelték fel a közforgalmú helyeket ·

Laikusok számára is egyszerűen kezelhető, hangvezérelt szoftver segítségével működő életmentő készülékeket adtak át ma a városházán. Az adományt TE Conectivity-től kapta Esztergom városa. Egy előzetes felmérés alapján meghatározták a készülékek helyét, mégpedig nagyobb közforgalmú helyekre.

Dobogós lett a Mozdulat ·

"Gyermek show" csoportban arany-, "Junior" csoportban bronzérmet vitt haza az elmúlt hétvégén az esztergomi Mozdulat Tánc Egyesület. A táncos team egy debreceni országos versenyen léphetett a dobogóra. A megmérettetésen több stílus - show, modern és jazz - jeles táncegyüttese és szólista lépett a küzdelem parkettjére. 

Matekversenyt nyertek a Gyakorló iskola diákjai ·

Kalmár László Országos Matematika Versenyen értek el komoly helyezést az esztergomi Gyakorló iskola tanulói. A megyei döntőben 3. évfolyamon Szenczi Egon 3. helyezést, Balogh Bence 7. (a képen) helyezést ért el. A felkészítő tanár Bognár Péterné volt. A Dobó Katalin Gimnázium szintén szerepelt a versenyen, tőlük Baumann Jonathan, Bárkány Gréta, Gergácz Bendegúz és Tőkés Levente ért el eredményt.

Emeljük poharunkat... a vízre! ·

Március 24-től az ország 144 oktatási, nevelési intézményében egy hétig ismét az ivóvíz kerül a középpontba és a poharakba! A vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-héten idén több mint 43 ezer gyerek vesz részt 106 településről.

A termelőtől a konyháig ·

A különféle, helyben termelt és itt felhasznált finomságokról jelent meg helyi kiadvány. A "Finomságok Tárháza" című füzetben számos illusztrációval kísérve a piacokon fellelhető élelmiszer alapanyag kínálatról, azok konyhai feldolgozásáról és éléskamrában való tárolásáról is sok hasznos információ található a kis kötetben.

Érkezik a legkisebb Suzuki-utód ·

Celerio névre hallgat a Suzuki új, az öregedő Alto-t felváltó modellje. Az új modellt – elődjéhez hasonlóan – nem nálunk gyártják majd, de minden bizonnyal bekerül majd a hazai kereskedések kínálatába. 

Építkezések a pilisi erdőkben ·

Aki ezekben a hetekben, hónapokban a Pilisben kirándul, több helyen téglarakással, gépzúgással, építőmunkásokkal találkozhat. A kirándulók a Pilisi Parkerdő Zrt. jelenleg is zajló, csaknem 200 millió forint összköltségvetésű turistaház-felújítási programjának munkálataira bukkanhatnak az erdőben. A program részeként tavaly megújult a Som-hegyi Turistaház, idén pedig a Fekete-hegyi Kulcsosházban és a Kőhegyi Menedékházban zajlik teljes külső-belső felújítás.

A hétvégén melegszik az idő ·

A hétvégén eleinte néhol még havas eső, a hegyekben hó is lehet, de vasárnap 17 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésében.